Oznaka gume
Kupite svoje teretno vozilo

Oznaka gume

Informacije o označivanju guma.

Od svibnja 2021. na snazi je obveza označivanja i za većinu guma za teretna vozila1031. Oznaka Vaše nove gume već Vam na prvi pogled nudi najvažnije informacije o ekonomičnosti, sigurnosti i namjeni.

Zaglavlje nove oznake pruža informacije o točnom nazivu gume, oznaci veličine gume, indeksu nosivosti i oznaci brzinske kategorije.1032

Simboli koji se nalaze ispod informiraju o učinkovitosti potrošnje goriva, prianjanju na mokroj podlozi, emisiji buke i prikladnosti za zimske uvjete.

Što je veći otpor kotrljanja guma, to je veća potrošnja goriva teretnog vozila. Stoga se razred učinkovitosti potrošnje goriva gume određuje na osnovi izmjerenog otpora kotrljanja.1033 Raspon seže od razreda „A” (najbolja vrijednost) do razreda „E” (najgora vrijednost).

Važno je znati: stvarna ušteda goriva u velikoj mjeri ovisi o vlastitom načinu vožnje. Ova se poluga može koristiti za znatno smanjenje potrošnje. Nadalje, kad je riječ o potrošnji, ne smijemo zanemariti ni pravilno namješten tlak u gumama.

Content tyre labeling 04b

Prianjanje gume na mokrom kolniku predstavlja važan aspekt sigurnosti: dobre vrijednosti znače kratak put kočenja. Stoga se provjerava prianjanje na mokroj podlozi1034 i dokumentira razredima od „A” (najbolja vrijednost) do „E” (najgora vrijednost).

Pritom uvijek vrijedi sljedeće: sigurnost vožnje uvelike ovisi o vlastitom načinu vožnje. Molimo, uvijek imajte na umu zaustavni putu za eventualni manevar kočenja i redovito provjeravajte tlak zraka guma.

Content tyre labeling 03b
Na vrh